2014. január 30., csütörtök

Esti séta az óvárosban

Habár a karácsonyi dekoráció már nem aktuális, az elmúlt hetek havazása miatt még mindig elkapja egy különleges hangulat az embert a varsói óvárosban járva. Ezek a képek a Nowy Świat utca és a plac Zamkowy környékén készültek néhány nappal ezelőtt. A képekért köszönet Patiinak. Persze általában nem ilyen kihalt a belváros, csak a fotós volt olyan elszánt, hogy megvárta míg leszáll az éj, hogy tökéletes képeket készíthessen.
 
 








2014. január 24., péntek

A kőszén melege

 
Magyarországra még csak most érkezik az igazi tél, de Varsóban már két hete szaladgálnak a kemény mínuszok. Habár a múlt héten csak az ország északkeleti felén voltak nagy fagyok a déli, nyugati területeken inkább az eső esett (ami gondot okozott például a Síugró Világkupa Zakopanei fordulójának rendezésével is ) jelenleg már az egész országot hótakaró borítja és továbbra is marad a -10 fok körüli nappali átlaghőmérséklet.
 
A napokban olvastam egy cikket arról, hogy a méltán népszerű kőszenes fémkosarak (koksownik) ismét kikerültek az utcákra Varsóban, a tavalyi 26 helyett viszont most csak 20 ponton lehet melegedni a buszokra várva. Az alábbi képeken látszik, hogy a varsóiak örülnek a tenyérnyi melegnek és előszeretettel veszik körbe őket a délelőtti -14 fokban. Oda helyezték ki őket, ahol több busz és villamosjárat is keresztezi egymást és nagy a forgalom, illetve a PKP, a lengyel vasút varsói megállóhelyein is található belőlük öt.
 
 
Minden kosár kb. 10 kg kokszot tartalmaz, amely a szél erejétől és az esetleges csapadéktól függően kb. 8 óra alatt ég le teljesen. Azonban odafigyelnek arra, hogy amíg marad a rendkívüli hideg, addig éjjel-nappal égjen a fűtőanyag minden melegedő ponton. A kosárban a hő eléri a 700-1000 fokot, a körbekerített részeken kívül azonban kellemes, kb. 80 fok a hőmérséklet.

Figyelem! Magas hőmérséklet
 

Alább található a lista azokról a helyekről, ahol megtalálhatók a melegedőpontok:

1. Plac Bankowy – KFC előtt
2. Plac Bankowy –a Varsói városháza előtt a szobornál
3. Rondo de Gaulle'a –a Nemzeti Múzeumnál
4. Plac Na Rozdrożu - Trasa Łazienkowskánál
5. Plac Konstytucji –a buszmegállókban mindkét irányban
6. Plac Zawiszy - Al. Jerozolimskie Ochota irányában
7. A Kultúra és Tudomány Palotájánaál -  Złotye Tarasynál
8. Rondo Dmowskiego - Hotelu Novotelnél
9. Rondo Dmowskiego – a buszmegállóban a "Cepelia" környékén
10. Metro Politechnika –az északnyugati kijáratnál
11. Radzymińska-Młodzieńcza
12. Solidarności -  ul. Jagiellońska
13. Modlińska - Konwaliowa
14. Modlińska - Światowida

A PKP állomásokon:

15. Wawer
16. Anin
17. Międzylesie
18. Radość
19. Falenica
20. Miedzeszyn


 

2014. január 6., hétfő

Főnixváros hamvai

 
Amelyet porig lerombolak, de a saját hamvaiból újjáéledt. Ez a folyamat az ötvenes évek derekán kezdődött és a mai napig nem is fejeződött be teljesen. Azt hiszem talán normális és a világ fejlődésével együtt járó folyamat, hogy egy-egy városkép az idő múlásával teljesen átalakul. Ez többszörösen igaz Varsó városára is. Egy 150 évvel ezelőtt élt varsói lakos ha ma újjászületne valószínűleg rá sem ismerne a mai lengyel fővárosra. Építészeti stílusok jöttek-mentek, elnyomó, felszabadító, pusztító hatalmak hagyták hátra nyomukat, a lengyel nép néha visszaszerezte, néha elvesztette függetlenségét, és ez mind-mind meglátszik a mai városképen. A jelenlegi legmegosztóbb varsói épületről, a Kultúra és Tudomány Palotájáról és még néhány, az idők folyamán eltűnt építményről itt olvashattok egy érdekes összeállítást. Nemrég Sztálin ajándéka azzal kavart nagyobb port a sajtóban, hogy terveket szőttek megtisztításáról. Ahhoz azonban, hogy visszanyerje eredeti, 1958-as, szmogtól még nem bepiszkított, ijesztően vakító fehér színét kb. 20 millió złotyra lenne szükség, amely - nem meglepő módon sokaknál kiverte a biztosítékot.

Azonban most egy másik épületről szeretnék bővebben írni. Kíváncsi vagyok, hányan tudják, hogy a jelenleg a pl. Pilsudskiego-n található ismeretlen katona sírjának boltíve valaha egy hatalmas palota töredéke volt.
 

A Szász palota egy 1914-es képeslapon, amikor Varsó még Oroszországhoz tartozott. Háttérben a ma már nem létező Nevszkij székesegyház. 

A palota építése az 1600-as évek végén kezdődött, az évszázadok során számtalanszor cserélt gazdát, és szintén tekintélyes mennyiségű átalakításon és bővítésen esett át. Felkelések helyszíne volt, majd előbb cári orosz később hitleri német katonai főhadiszállás. Miután 1918-ban Lengyelország visszanyerte függetlenségét  a Szász Palota a lengyel hadsereg központja lett, ennek köszönhető, hogy 1925-ben itt kapott helyet az Ismeretlen katona sírja, mellyel az ország a történelme során vívott háborúkban elesett fiainak állított emléket.
 
Fénykép 1940-ből, amikor a teret Adolf Hitler platz-nak nevezték
 
A Szász Palota a II. világháború során náci főhadiszállássá változott, melyet 1944 augusztusában végül a németek robbantottak fel a Varsói felkelés során. Sajnos annyira nagyok voltak a károk, egészen a palota alapjait is beleértve, hogy az eredeti épület újjáépítésről szó sem esett. A főváros kiemelése a romok alól majd teljes újjáépítése így is több százmilló złotyt emésztett fel. A palota teljes épületéből csupán tenyérnyi részt építettek újjá, három boltívet, ahol ismét az Ismeretlen katona sírja emlékmű kapott helyet.
 
1945-ben csupán ennyi maradt a palotából
 
2006-ban Lech Kaczynski porolta le ismét a Szász Palota elfeledett történetét és ő kezdeményezte megint az újjáépítést, azonban két év után a folyamat leállt. Csak 2013-ban vették elő újra komolyabban ismét a témát amikor egy civil szervezet is alakult, amely célul tűzte ki, hogy 2018-ig, vagyis a lengyel függetlenség kikiáltásának 100. évfordulójáig újjáépítsék a palotát. A szervezet honlapján leginkább a 2012-es foci EB-vel példálóznak, mely során a lengyelek bebizonyították, hogy ha akarnak képesek lehetnek arra, hogy rohamtempóban óriási építkezéseket hajtsanak végre. A honlapon több közismert lengyel személy kampányol az újjáépítés mellett, több tervezet készült arra, hogyan lehetne finanszírozni a munkálatokat közpénzek minimális felhasználásával.
 
Az ismeretlen katona sírja ma
 
 A szervezet facebook oldalán is folyamatosan gyűjtik a támogatókat. A varsóiak közül sokan úgy gondolják, hogy az épület Varsó történelmének egyik legfontosabb része, és annak újjáépítésével sok turistát ide tudnának vonzani a fővárosba. Reméljük megvalósulnak a tervek és néhány év múlva újra gyönyörködhetünk az újjáépített palotában.