2014. február 1., szombat

A Varsói Konzulátus és az ő múltja

Sokan valószínűleg nem tudják, hogy Magyarorország jelenlegi Varsói Nagykövetségének épülete és annak környéke jelentős szerepet játszott a második világháborúban lezajlott legsikeresebbnek nevezett merényletben. Az 1944. február 1-jei akcióban 12 ember (köztük 3 nő) vett részt, és elég volt mindössze 100 másodperc, hogy megöljék az akkori Varsói Főkormányzóság vezetőjét, az SS tiszt Franz Kutscherát, aki többek között a lengyel lakosságot érintő megtorlásokért, terrorért és kivégzésekért volt felelős és ezért a nem éppen megtisztelő 'varsói hóhér' gúnynévre tett szert.
 
Ez volt az első alkalom, hogy egy, a lengyel földalatti hadsereg által szervezett csapatnak sikerült megölni egy ilyen magas rangú német tisztet. Az akció során több német katona is megsebesült és meghalt.
 
Természetesen ezt az eseményt a németek nem hagyhatták válaszlépés nélkül, és február közepén a merénylethez közel eső helyen (ahol jelenleg szobor is áll) több száz, az utcán véletlenszerűen összefogdosott varsóit végeztek ki. Ennek a kivégzésnek az emléktáblája van annak az épületnek a falán áll amely ma a Varsói Magyar Nagykövetségnek ad helyet.
 
Lengeti a hideg februári szél a magyar zászlót Varsóban, a kerítés előtt a koszorúk egyike.
 
Emlékeztem, hogy néhány éve olvastam már erről az eseményről és annak magyar vonatkozásáról egy másik blogon. Annak a bejegyzésnek a szerzője akor attól félt, hogy a megemlékezések az idő múlásával majd elhalnak, mert nem lesznek már túlélők, akik megszervezzék. Innen üzenem a volt varsói konzulnak, aki a hivatkozott blog szerzője volt, hogy ma saját szememmel láttam a merényletben résztvevő ma már tolókocsival közlekedő nénit, még mindig él és úgy tűnik jó egészségnek örvend. A mai napon is több mint száz ember gyűlt össze, hogy megemlékezzen, gyertyát gyújtson és koszorút helyezzen el illetve nagy örömömre ma is kinyitották a Magyar Követég kapuját, hogy bemehessenek az emélktáblához az emlékezők. Dicsőség a hősöknek!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése