2013. október 15., kedd

Finn örökség Varsóban...

...és Lengyelország más részein. Talán erről még nem sokan nem tudnak. Májusban, friss varsóiként vendégül láttam néhány barátomat Wrocławból és akkor jártam először az Ujazdowski park mögötti Osiedle Jazdów-ban ami a Finnországból exportált faházairól híres. Valamikor a '40-es évek végén született az ötlet és később a megállapodás melynek köszönhetően előre elkészített házikókat szállítottak Finnországból, méghozzá szénét és kokszért cserébe. Az eredeti cél az volt, hogy átmenetileg enyhítsék az ép épületek hiányát amiben a második világháborús pusztítás miatt a lengyelek szenvedtek. Azonban a házak egy része a mai napig áll, sok közülük pedig még mindig lakóházként üzemel. Nem csak a fővárosban, hanem az ország más részein is épültek ilyen házak, leginkább a bányaiparáról híres Sziléziában. A varsói lakótelep a jelenleginél kezdetben sokkal nagyobb volt, azonban a házak nagy része csak a '60-as évekig állt, amikor a Łazienkowski híd és a francia valamint német nagykövetség építése miatt többségüket lerombolták.

Festői környezetben bújnak meg a faházak


Aztán augusztusban arról írt a helyi sajtó, hogy a városvezetés le akarja bontani a Varsóban még álló megmaradt faházakat is, melyre válaszul a lakosok aláírásgyűjtésbe kezdek és ezzel elérték, hogy az ő bevonásukkal tárgyalhassanak az épületek további sorsáról. A kampány részeként létrehoztak egy facebook csoprtot, a helyszínen több plakát ad hírt a jelenleg is zajló eseményekről. A szervezet célja, hogy turistalátványosságként, amolyan élő skanzenként is üzemelnének a házikók, ugyanúgy ahogyan több Skandináv országban is hasznosították a jó állapotban megőrzött faházakat. A civil szervezet, amely elkezdte az aláírásgyűjtést, 7 jelenleg üres házat is birtokba vett, ahol több rendezvényt szerveztek - pl. bevonták a házakat a múzeumok éjszakájába, kertészkedő programot vagy madárlest szerveztek, amelyen a környező hatalmas parkokban élő madarakról tudhattak meg többet az érdeklődők. Az összes rendezvény nagy sikerrel zárult.

lakóházként üzemel a mai napig

Végleges döntés még nincs a házak sorsáról, jelenleg annyit tudni, hogy a lakóknak nem kell elhagyniuk otthonaikat és további egyeztetések folynak arról, hogy mi lesz a skandináv örökség sorsa.

A képekért köszönet Patii-nak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése