2013. október 9., szerda

Wałęsa - Reményember

Még vasárnap volt szerencsém megnézni az október 3.-án Lengyelországban mozikba kerülő Wałęsa - człowiek z nadziei (Wałęsa - reményember) című filmet. A filmről tudni kell, hogy idén a lengyelek ezt küldik küzdeni az Oscar díjért a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Andrzej Wajda legújabb filmje kapott jót is rosszat is, leginkább azért mert a '70-es '80-as évek Lengyelországába viszi vissza a nézőt, a főhősök ma is élő emberek és a téma a politika és rendszerváltás valamint a szocializmus utolsó 10 évének története. Ugyanúgy, ahogy Magyarországon itt sem számoltak le teljesen az előző rezsimmel a '90-es évek elején hanem kerekasztal tárgyalásokkal igyekeztek végrehajtani a változásokat. Ennek következménye, hogy a régi rendszerből sok mindent átmentettek, nem született döntés arra, hogyan számoltassák el a bűnösöket. Történt ugyan néhány jogi lépés a közvélemény megnyugtatására, mint pl. a máig lezáratlan Jaruzelski per, amelyben az 1980. december 13-án hadiállapotot elrendelő akkori pártelnök ellen indult eljárás és amelyben megpróbálták a volt vezetőt ezért a döntéséért felelősségre vonni. A tárgyalásokat azonban a most 90 éves volt kommunista politikus rossz egészségügyi állapota miatt felfüggesztették.

A film maga azonban remek kis korrajz arról, hogy milyen volt az élet a szocialista időkben, nagyon jól vágták össze az eredeti felvételeket a frissen forgatottakkal, néha nem is tudtam eldönteni, hogy az igazi vagy a színész Wałęsát látom. Néhány éve Lech Wałęsa felesége, Danuta önéletrajzi könyvet írt erről az időszakról, onnan is tudni lehet hogy míg férje a Szolidaritással tüntetett, addig a feleség a hat gyereküket nevelte, gondozta, etette. Wałęsáról tudni kell, hogy egyszerű hajógyári villanyszerelő munkásból nőtte ki magát a Szolidaritás szakszervezet vezetőjévé, majd Nobel-békedíjassá és végül Lengyelország köztársasági elnökévé. Talán pont ez az egyszerű származás az, - ami, mint a filmből is kiderül jókora öntudattal és beképzeltséggel járt - ami megosztja az lengyelek véleményét. Nekem nagyon tetszettek viszont a filmben játszott zenék is, jó kis punk-rock dalok amelyek annyira jellemzőek a '80-as évek Lengyelországára. Talán ezzel is próbáltak az érdektelenebb fiatal generáció tetszését elnyerni, bevonzani őket is a moziba.

Mindkét főszereplő Robert Więckiewicz (Lech Wałęsa) és Agnieszka Grochowska (Danuta Wałęsa) elismert és népszerű színész Lengyelországban. Az idén 87 éves Wajdát az utóbbi időben többször leírták, filmjei ugyanis már nem sikerültek nagyon népszerűre. Ez a film azonban azt hiszem megérte az árát. Varsóban több moziban is vetítik angol felirattal, azonban magyarországi bemutatóról nem találtam információt. Később ha megjelenik dvd-n esetleg akit érdekel a téma a Lengyel Intézet budapesti, Andrássy úti könyvtárában keresheti, tapasztalatból tudom, hogy nagyon sok lengyel filmeket lehet ott kölcsönözni, a beiratkozás ingyenes, a könyvtár hetente többször is nyitva tart.

És íme a film angol nyelvű előzetese:




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése