2013. október 5., szombat

Séta a folyó túloldalán

Vagyis Saska Kępa-n és Pragaban. Nem, nem a cseh fővárosban, hanem Varsó egyik kerületében, mégpedig a Visztula túlsó partján. Mármint nekem túlsó, mivel nem ott lakok. Mindjárt megmagyarázom: például Budapesttel ellentétben - ahol könnyű a várost felosztani Budára és Pestre - Varsó nem két város összcsatolának köszönheti a nevét, annak ellenére, hogy ezt a várost is kettészeli egy folyó és egészen a 18. század végéig csak a folyó egyik partján álló település számított fővárosnak. Ma világosítottak fel arról, hogy az itteniek a város két részét egész egyszerűen jobb és bal oldalnak hívják. Tehát az az oldal, ahol Prága is fekszik a folyásirány szerinti jobboldal.
Ha hinni lehet a wikipediának, akkor a kerület sokáig önálló városka volt, ami a nevét a "prażyć" vagyis "perzselni" szóból kapta, mivel az eredetileg annak helyén álló erdőséget le kellett égetni ahhoz hogy helyet csináljanak a házaknak. Később is sok tűzvész pusztította a zömmel faházakból álló települést, ami 1648-ban kapott városi rangot, és 1791-ben lett Varsó része.

Hangulatos belső udvarokat találni a régi bérházakban, bár sajnos nem mind van ilyen jó állapotban.
Mivel ez a városrész túlélte a II. világháborút, nem úgy mint a 90%-ban porig rombolt bal oldal, kevesebb fejlesztést látott egészen napjainkig és ez sajnos súlyos gettósodást jelentett egyes részeken. Ennek is köszönhető, hogy pl. a 11. Listopada utca környéke a kevésbé előnyös ’Bermuda háromszög’ elnevezéssel büszkélkedhetett, mivel bizonyos dolgok itt néha nyomtalanul el-eltűntek. Továbbá ez a környék adhatott otthont Roman Polanski Zongorista című filmjének forgatásához, mivel itt még zömmel lehetett találni valamit a város háború előtti hangulatából. Az utóbbi időkben azonban művészek, diákok, hipszterek kezdik átvenni a hatalmat Praga felett, divatos lett ideköltözn, egyre több romkokcsma és hangulatos kávézó nyílik és a környék rosszhíre is lassan eltünedezőben van. 

 
Az egyik rosszhírű utca, az ul. Brzeska
 
A régi világ köszön vissza a fenti szoborcsoportból. 
A háború előttig nagyon népszerűek voltak a Kapela zenekarok, a városi folklór képviselő.

Varsói Vodkagyár, ul. Ząbkowska - a boltban a helyben gyártott termékeket meg lehet vásárolni.
 


 
A gyár udvarában pedig érdekes, ágaskodó lóra emlékeztető szobor.

 
Pragaban szeretettel várnak minden biciklist - még a kávézókban is.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése